De ce ”SUPRACONȘTIENT”?

      În 1922 David Herbert Lawrence scria “Fantasia of the Unconscious”. În cunoscutul său stil controversat, persecutat, blamat și mai apoi lăudat și unanim apreciat, Lawrence spunea:

      “De ce Adam și Eva au fost izgoniți din Rai? NU pentru că au păcătuit! Nu ăsta a fost adevăratul motiv pentru că în Rai toate viețuitoarele se bucurau de sex. Izgonirea a fost consecința faptului că Adam și Eva au conștientizat păcatul. În momentul în care Eva a mușcat din vestitul măr a devenit conștientă de propria ei feminitate la nivel mental și a început să o exploateze”.

      În limba engleză, așa cum a apărut conceptul la origini, este numit „unconscious”. Dacă traducem după reguli fonetice acest cuvânt în limba română este „inconștient”. Numai că inconștientul în limba română este asociat la nivel conștient cu cel care zace pe un pat de spital în comă sau cu cel care face lucruri nesăbuite. Putem să traducem în interpretare strict profesională subconștient. Mulți folosesc acest cuvânt când se referă la concept, avem ocazia să întâlnim această traducere în cărți de specialitate și în viața de zi cu zi. În limba română însă, prefixul „sub” are menirea de a ierarhiza cuvintele compuse. „Sub” înseamnă ceva ce este la un nivel inferior.

      Toată acestă explicație lingvistică împreună cu formarea mea profesională și cu profunda mea admirație pentru această minunată parte din mine și din noi toți mă determină să folosesc în exprimarea mea curentă cuvântul supraconștient.

      Numindu-mi propriul site ”supraconștient” sper să pot aduce  un infim omagiu acestui miracol care, spre profunda mea dezamăgire, este considerat de marea majoritate a semenilor mei, Cenușăreasa ființei noastre. Nu-mi rămâne de făcut altceva decât să sper că după un număr mai mare sau mai mic de articole cititorii mei să fie de acord că acesta este numele ce-i face cinste.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *