Sămânța știe!

      Sămânța știe!

      Sămânța știe când e timpul de încolțire. Ea știe că dacă a ajuns în Pământ și primește apă e timpul să-și înceapă existența de după existență.

      Sămânța știe că ieșirea la suprafață cu orice preț înseamnă viață, știe să-și ducă primele frunzulițe către Soare, știe că menirea ei încă din Pământ este să meargă către Cer.

      Sămânța știe că are de crescut o tulpină din ce în ce mai groasă, frunze din ce în ce mai mari ce vor proteja floarea pe care urmează să o facă la un moment dat în existența ei.

      Sămânța știe când vine timpul pentru înflorire. Știe că din floarea făcută de ea vor apărea multe alte semințe după chipul și asemănarea ei și prin ele, ea îndeplinește un ritual minunat, perpetuarea speciei.

      Sămânța știe să crească o plantă ce urmează să se lupte cu vântul pentru supraviețuire. Și mai știe că vine o vreme când se va lăsa în voia vântului pentru a-și împrăștia semințele.

      Sămânța știe că vine timpul pentru odihnă. Știe că are nevoie și de timp, peste iarnă, să-și pună ”gândurile” în ordine, să se pregătească pentru ce are de împlinit în noua primăvară.

      Sămânța știe la fel de bine că existența ei ca plantă se termină. După ce și-a îndeplinit misiunea urmează să moară. Frigul iernii o va îngheța și ea va deveni pământ, pământ ce urmează să hrănească multiplicarea ei, semințele pe care ea le-a făcut pentru că așa îi este dat.

      Sămânța știe cumva tot ce are de făcut: apare, răsare, crește, rodește, moare, putrezește și se transformă prin moarte în viață.

      Și dacă ea, Sămânța, în micimea ei, uneori cât un fir de praf, știe, de ce tu, Om, în complexitatea sistemelor, aparatelor, conexiunilor și coordonării tale, n-ai avea toate datele ?!?

      Spre deosebire de Sămânță, noi, Oamenii, avem marele avantaj al alegerii conștiente. Uneori gândim prea mult, alteori prea puțin, important e să ne gândim din când în când la Sămânță și să ne amintim că nu avem cum să nu știm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *